Programa d’activitats 2025
Del 5 de maig fins al 28 de juny
Instants Fugissers exposició de Josep Capdevila “Jepos” al bar Centro de Maldà
Del 8 al 18 de maig
Intervenció artística en directe al Lateral del Castell de Maldà de
Lluc Baños, Helena Freiría, Jaume Ros Vallverdú, Martha Quinn i Lluís Ribalta Coma-Cros realitzant les seves escultures.
Del 15 al 17 de maig
Taller d’iniciació a la talla en baix relleu a cárrec d’Ingrid Tost al Carrer Maria Rúbies
- 15 i 16 de maig – de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h
- 17 de maig – de 10 h a 14 h
Places limitades, més informació al 600468155
Dissabte 17 de maig – De 9:30 h a 11:30 h
Visita guiada a les escultures per diversos indrets del poble i Sant Joan de Maldanell.
Sortida al Castell de Maldà.
Si existeix mobilitat reduïda, es podrà agafar cotxe.
Dissabte 17 de maig – A partir de les 22 h
Concert FINA LA INA al Centre Cultural

Artistes convidats
Lluc Baños
Lluc Baños és nascut a Barcelona, ciutat on es va obtenir el Grau Superior en Disseny Gràfic. Posteriorment es llicencia en Belles Arts a l’Accademia di Belle Arti de Bologna. Ha cursat un postgrau d’art a Stockholm (Kung Konsthögskolan) i darrerament ha obtingut el Master en Formació del Professorat a la Universitat de Barcelona.
Treballa l’escultura, el dibuix i el vídeo i es fixa especialment en la relació que s’estableix entre els materials, els objectes i l’espai. Al mateix temps es dedica a la interpretació i creació escènica i col·labora amb la Societat Doctor Alonso des de 2015 recorrent escenaris per Espanya, França i Bèlgica.
Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis i beques a nivell nacional i internacional d’organismes com la Fundació Vila-Casas o Sculpture Space, Utica, New York. La seva obra es pot veure en exposicions individuals i col.lectives a Espanya, Itàlia o Albània i forma part de col.leccions com la del MACBA a Barcelona o la Comune di Montefiorino a Itàlia. La seva tasca com a comissari artístic l’ha dut a localitats com la Floresta, Barcelona o Agramunt.
Helena Freiría
Helena Freiría González va néixer a l’Hospitalet del Llobregat el 1996. Graduada a Belles Arts per la Universitat de Barcelona i amb un postgrau en Arts Aplicades Contemporànies, especialitzat en arts del foc per l’Escola Massana, on també es forma al cicle de Tècniques Escultòriques. Actualment, està finalitzant la seva formació a l’Acadèmia di Belle Arti de Carrara, Itàlia, especialitzant-se en pedra dura i marbre.
El treball multidisciplinari explora el diàleg entre el cos i l’entorn, amb una visió feminista i polititzada sobre les condicions de gènere. A través de materials com la pedra, ceràmica i elements orgànics, cerca formes més respectuoses de treballar la matèria, creant un diàleg entre el cos humà i els materials. La seva obra reflexiona sobre la relació entre el que és humà i el més enllà del que és humà.
Ha exposat a diferents espais com: Centre Negra (Múrcia), L’Estruch (Sabadell), Museu d’Artesania de Catalunya (Barcelona), Espai Tangent (Burgos), Fabra i Coats ( Barcelona), Museu Helgar d’Alvear (Càceres), Museu tèxtil de Terrassa( Terrassa), Sala d’Art Jove ( Barcelona)
Jaume Ros
Jaume Ros Vallverdú és doctor per la Facultat de Belles Arts UB.; Premi extraordinari de Llicenciatura; Professor Titular d’Escultura; coordinador del Taller de Pedra de l’Edifici Annex d’Escultura Facultat de Belles Arts; membre del Grup ApS (UB) de la Facultat de Belles Arts; membre del Grup d’Innovació Docent Consolidat Art, Territori, Estratègia Docent, Sostenibilitat i Intervenció social (ATESI, GINDO-UB/162); membre del Projecte d’Innovació Docent Compartir Idees. Conferències-taller dels i les estudiants de l’UB.
Treballa en el marc teòric amb la creació de materials docents i d’investigació relacionats amb les Belles Arts, incidint en l’escultura. Ha participat en nombrosos projectes i en diferents línies de recerca artístics.
La seva obra es centra en l’escultura però també treballa la ceràmica i la pintura, així que podem trobar mostres seves en els tres àmbits. Majoritàriament podem trobar obra en escultura com en la Col·lecció del fons d’art del Museu Enric Monjo de Vilassar de Mar o de l’Ajuntament de la Roca del Vallés. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives com 6 obres en talla directa en pedra, obra figurativa molt sintètica, de volums grans i expressius . Catàleg editat pel MEM (Museu Enric Monjo de Vilassar de Mar)
Martha Quinn
Martha Quinn va néixer a Irlanda l’any 1975. Després de completar els seus estudis a la facultat d’art, especialitzant-se en escultura i gravat, es va traslladar a Sligo. A la frontera atlàntica, a la costa oest d’Irlanda, ha construït la seva llar, estudi i jardí.
La seva obra està motivada per un interès en una àmplia varietat de temes, incloent-hi la ciència, la natura, les artesanies històriques i l’arquitectura. En la seva pràctica personal, els seus interessos solen reflectir-se en un llenguatge abstracte, utilitzant patrons i formes geomètriques.
Ha participat en diversos esdeveniments i simposis internacionals. En els seus nombrosos encàrrecs públics, sol treballar d’una manera específica per al lloc, sovint fent referència al patrimoni de la zona. El lloc, el context i la connexió són sempre les forces primordials que guien la seva obra.
Lluís Ribalta Coma-Cros
Lluís Ribalta Coma-Cros és un escultor barcelonès afincat des de fa uns anys a Calacaite (Terol) on habita una casa que és a la vegada museu i taller. En aquesta localitat, capital cultural actual del Matarraña, hi troba la seva font d’inspiració per la pau i l’harmonia que transmet. Va descobrir l’escultura a la facultat de Belles Arts i s’hi dedica des de fa més de vint anys.
És un apassionat de l’experimentació amb diferents materials, buscant sempre el més adequat per dur a terme les seves idees. Treballa amb la fusta, la pedra i el metall però també empra la neu, la sorra o el plàstic. Altres senyals d’identitat propis de la seva obra són l’ús de materials i formes orgàniques, siluetes sinuoses, l’abstracció i les formes radials.
Els simpòsiums són les trobades que més el motiven perquè són espais d’intercanvi entre els escultors i una oportunitat per treballar en directe. Ha participat en més de vuitanta en diferents ubicacions com Sardenya, Argentina, Canadà, Estats Units i nombrosos països europeus com Rússia, Finlàndia, Itàlia i Àustria. L’hivern de 2023, juntament amb la seva parella Fátima Naranjo, Roger Ferralla i Ric Solé, va guanyar el tercer premi de Ice- Assamblage a la ciutat xinesa de Harbin amb l’obra Anciente Memories.
Activitats paral·leles
Exposició de Josep Capdevila “Jepos”
Del 5 de maig fins al 28 de juny
Bar Centro de Maldà
Josep Capdevila “Jepos” és un apassionat de la fotografia, un observador pacient i curiós de la bellesa efímera que l’envolta. Capta de forma quasi instintiva moments que considera plàsticament interessants, aquells instants fugaços que sovint passen desapercebuts però que, a través del seu objectiu, es transformen en poesia visual. Sortides de sol a l’alba tenyint el cel de colors impossibles, núvols que dibuixen formes capricioses en el firmament, tempestes que s’anuncien a l’horitzó amb la seva dansa de llamps i trons, postes de sol que incendien el cel, siluetes del poble que juguen amb la llum i les ombres, la lluna plena que il·lumina la nit o que es deixa entreveure, tímida, entre els núvols grisos.
Josep no busca les imatges, són elles les que es troben amb ell. La seva mirada atenta i el seu esperit inquiet fan que sempre estigui preparat per immortalitzar aquests instants únics amb la seva càmera-mòbil, que mai li falta a la butxaca.
La seva feina com a treballador agrícola, que el porta a viure el paisatge de ben d’hora al matí fins a les tantes de la nit, li ofereix una connexió privilegiada amb la naturalesa i els seus ritmes. Ell sap veure allò que sovint queda ocult als ulls dels altres, transformant el quotidià en art.
Ara tenim l’oportunitat de gaudir d’aquesta mirada singular amb una exposició que recull alguns dels seus instants capturats, una selecció d’imatges bucòliques i carregades d’atmosfera, que ens conviden a observar el món amb una altra perspectiva. Un luxe d’exposició que podreu gaudir al Bar Centro des del 5 de maig fins al 28 de juny, coincidint amb la cinquena edició del festival Maldant la Pedra. Una cita imperdible per als amants de la fotografia i la bellesa de les petites coses.


Taller d’iniciació a la talla en baix relleu
Del 15 al 17 de maig
Carrer Maria Rúbies
Ingrid Tost, viu a El Soleràs, un petit poble de Lleida, Catalunya. Treballa en el món de les arts plàstiques en el que va començar amb pintura, retrats i murals. Va deixar la docència en una escola d’art de Lleida per dedicar-se plenament a l’escultura en pedra natural i a la restauració i conservació del patrimoni cultural. Actualment combina ambdues disciplines artístiques amb la fotografia. Realitza treballs artesanals i escultòrics en pedra natural, tant de caràcter contemporani com tradicionals, consistents en elements constructius i decoratius, restauració d’edificis i patrimoni cultural. Ha impartit formació en baix relleu i ha guanyat diversos premis de fotografia.
Les seves obres s’inspiren en el seu entorn i la seva terra. Representa elements vegetals i animals de caràcter plàcid que harmonitzen amb les seves ubicacions i dialoguen amb el territori.
A partir de l’any 2010 ha començat a dur a terme exposicions de pintura i més recentment d’escultura en diverses localitats de la seva província, com a Tarrés o al SolerasArt 2024 on va presentar obra pictòrica. Ha participat anteriorment en el simpòsium Maldant la pedra amb l’obra Guardià de la Terra. Va ser una de les guanyadores del projecte Oliverart 2023 amb l’obra Talla . L’any 2024 va ser seleccionada per participar en la trentena edició d’Art Engiadina a Suïssa i al simposi internacional d’alabastre a Albacete del Arzobispo (Terol).

Concert FINA LA INA al Centre Cultural
Dissabte 17 de maig – 22 h
Centre Cultural
La cantant i performer aragonesa Josefina Susín (veu) i Paco Hernández (guitarra i cors) formen un duet musical que porta la passió i el desgavell amorós per bandera.
Un concert que atrapa des del primer instant. Interpreten i teatralitzen un repertori tradicional de boleros i coples, entre altres estils.
