Programa d’activitats 2024

Del 5 de maig fins al 5 de juny

Exposició de Michell Rivas al bar Centro de Maldà

Del 9 al 19 de maig

Intervenció artística en directe al Lateral del Castell de Maldà de
Roser Sàrries , M. Lluïsa Puig, Roger “Ferralla” Vilanova, Viviana Meretta i Claudia Zanaga realitzant les seves escultures.

Del 10 al 11 de maig

Taller d’iniciació a la talla en baix relleu al Patí del Castell de Maldà

  • 10 de maig – de 16 h a 21 h
  • 11 de maig – de 9 h a 14 h i de 17 h a 21 h

Places limitades, més informació al 600468155

Dissabte 11 de maig – 9:30 h

Visita guiada a les escultures per diversos indrets del poble i Sant Joan de Maldanell.

Es quedarà a la plaça de L’Ajuntament de Maldà. Si existeix mobilitat reduïda, es podrà agafar cotxe.

Dissabte 18 de maig – A partir de les 18 h

Portes obertes al Castell de Maldà per a tothom, amb visites guiades a les 19 h i 20 h

També hi haurà servei de barra i menjar

Dissabte 18 de maig – 20 h

Presentació revista ARTS, edició 57 a càrrec de Divina Drudis i Fina Masip a la Sala dels Arcs del Castell de Maldà

Dissabte 18 de maig –  22 h

Concert I FRATELLI la STRADA a la Sala d’actes del Castell de Maldà

Programa-2024

Artistes convidats

Roser Sàrries Bosch

Roser Sàrries Bosch, resident i treballadora a la Segarra, és una docent i escultora on la seva obra es reparteix entre l’escultura, el gravat i les instal·lacions.

L’interès principal recau en el volum i l’espai. La forma humana de les seves obres és només una excusa per treballar allò que realment l’apassiona: la llum, el volum, l’espai, la matèria i les seves textures.

En la manipulació dels materials sòlids com el fang, la fusta i la pedra, és on es troba millor. La forma emergeix de l’interior, com si pressionés cap a fora, intentant expressar la seva força interior, donant lloc a volums plens, forts, durs i contundents.

La figura humana és la forma més complexa, subtil i canviant. A mesura que es modelen o es tallen, els volums i les contorsions es van entrecreuant, i la matèria adquireix personalitat i caràcter. Aquí es on apareix aquesta dona, anomenada mediterrània, forta i enraonada a la terra que l’ha vist néixer.

Els referents, tan diversos com Chillida, Miquel Àngel, Rodin o Henry Moore, inspiren una obra pausada i tranquil·la.

Ha participat en diversos certàmens, cicles, fires i exposicions col·lectives i individuals, tant de gravat com d’escultura, arreu del territori català.

“Lú” Mª Lluïsa Puig Romero

Mª Lluïsa Puig Romero és una artista que des de molt petita sempre ha mostrat un interès per les activitats artístiques i manuals.

L’any 2001 es va iniciar en els estudis artístics (batxillerat, escultura i belles arts), això la va portar a participar en diverses exposicions col·lectives i individuals, com a executar obres públiques. Com per exemple, l’11 de setembre a Torregrossa, “Atrapat dins l’espai” a la façana de l’EASD Ondara de Tàrrega i “Pou” a Agramunt).

A partir del 2013 va deixar una mica de banda la creació d’obra pròpia i exposicions, i es va dedicar a impartir tallers de pintura i creació a diferents col·lectius. Paral·lelament, es va centrar en la construcció i venda de titelles en fires d’artesans, així com en la contribució a capgrossos i gegants.

Més tard, va decidir reprendre l’activitat artística més personal i va formar part de les associacions Art Pla i Promethea, l’any 2021.

El pas del temps, el cos humà, les tradicions, la identitat, la necessitat d’expressar els sentiments, les inquietuds i les vivències personals són els elements protagonistes de les seves obres.

Una artista que li agrada jugar i li encanten els reptes i desafiaments. Els materials i tècniques utilitzats varien segons les necessitats, però gaudeix tant fent modelat, talla en pedra, fusta, treballant el ferro com pintant.

Roger Vilanova Alcon 

Roger Vilanova Alcon és un artista autodidacte i multidisciplinari que enfoca principalment el seu interès en l’ofici de la Forja, fascinat per la plasticitat el material fèrric i el seu infinit reaprofitament, però sense deixar de banda altres materials com neu, gel, pedra, fusta.

Influenciat per l’ArtPovera, el dadaisme, el cubisme i el seu interès pel reciclatge artístic, centra la seva atenció en les arts plàstiques y visuals, principalment en la creació d’obres escultòriques, instal·lacions i objectes o eines funcionals.

La seva obra combina coneixements de dibuix i construcció i reflecteix la seva atenció per les formes orgàniques abstracteses que troba a la natura on habita des de fa molts anys.

Al llarg de la seva trajectòria ha transitat per varietat estudis i tallers d’artistes i artesans de diferents cultures i parts del món, aprenent i investigant noves tècniques i desenrotllant un discurs i estil propi.

Ha participat en nombrosos simposis, en països com Xina, Canadà, Itàlia, França Andorra, Espanya, on ha aconseguit varietat de premis i reconeixements pels seus dissenys i treballs artístics.

Si res caracteritza l’obra de Roger ferralla, és la seva mirada crítica i una estètica molt personal, cuidada i sense complexos.

Viviana Meretta

Viviana Meretta és una artista plàstica nascuda el 1967 a Mendoza, Argentina. Va estudiar a l’escola provincial de Belles Arts de la seva ciutat natal.

La seva obra se centra en el treball de l‘escultura en pedra i el dibuix. La font d’inspiració la troba en l’exploració de formes de la naturalesa, en general, i la humana en particular. Formes abstractes que tenen com a nexe d’unió dualitats espacials de l’interior i l’exterior, el còncau i el convex. Les diferents estructures de la superfície capten la llum de manera vibrant. El contingut emocional de l’escultura està sovint envoltat d’un halo poètic que ajuda a despertar records i velles sensacions.

Des del 1994 viu i treballa a Colònia, Alemanya, on té el seu taller particular. Ha participat des del 1989 en diverses exposicions col·lectives i individuals.

Algunes d’elles són: Kloster Kruispunt Denderleeuw, Bèlgica; Galerie AB, Mendoza (Argentina); Galerie Heidefeld & Partner, Krefeld (Alemanya); Galeria Martina Weigand, Colònia (Alemanya); Kulturhaus Zanders, Bergisch Gladbach (Alemanya); Museu Vestits de Paper, Mollerussa (Espanya); Galeria Espai Cavallers, Lleida (Espanya); Kunstforum St Clemens, Colònia (Alemanya).

Les seves obres es troben en col·leccions privades d’Argentina, Espanya, Austràlia, Suïssa i Alemanya.

Claudia Zanaga

Claudia Zanaga és una artista que va néixer a Pàdua el 1993. Va assistir a l’escola secundària d’art A. Modigliani a Pàdua i es va graduar en Escultura a l’Acadèmia de Belles Arts de Venècia el 2016.

Després d’un període va viure a l’estranger entre Croàcia, Irlanda i Berlín, i va decidir completar els seus estudis a Carrara, graduant-se el 2021 en el Màster d’Escultura a l’Acadèmia de Belles Arts. Actualment viu i treballa a Carrara.

L’artista desenvolupa una idea vinculada a formes simbòliques i universals, centrada en temes com ara tradicions, migracions, identitats i metamorfosis. Aixi mateix, prefereix el marbre com a expressió concreta i eterna de les imatges que crea.

Ha participat en competicions nacionals i internacionals, guanyant premis, entre ells, el del Caire i el premi “Vies de l’escultura”, que li ha permès crear una obra pública per a l’hospital de Pistoia. També ha participat en Simposis a Croàcia, França, Suïssa, Espanya, Alemanya, Turquia i Itàlia.

Les seves obres han format part d’exposicions col·lectives a la Toscana, Milà, Venècia, França i Turquia.

Activitats paral·leles

Exposició de Michell Rivas

Del 5 de maig fins al 5 de juny
Bar Centro de Maldà

Nascut a Venezuela, és un comunicador social especialitzat en audiovisuals que ha decidit centrar-se en la Direcció de Fotografia (Cinematògraf). L’exposició de Michell Rivas ens endinsa en el seu món, oferint-nos una mostra del seu art.

“Documentar els treballs d’escultors i la preparació del festival Maldant la Pedra em va oferir l’oportunitat de capturar l’artista en el seu moment creatiu. Aquesta experiència em va fer reflexionar sobre l’esforç i la dedicació necessaris per donar forma a una idea o sentiment, així com sobre la paciència imprescindible per aconseguir-ho. També em va permetre apreciar la profunda connexió entre l’ésser humà, el material i la natura que els envolta”, va argumentar Michell Rivas.

Més info

Taller d’iniciació a la talla en baix relleu

Del 10 al 11 de maig
Patí del Castell de Maldà

En aquesta activitat educativa se ensenyaràn les tècniques bàsiques de la talla en baix relleu que aniran a càrrec de Laia Coca. Els participants aprenen a utilitzar les eines necessàries i les tècniques per crear dissenys que sobresurten lleugerament del fons pla. Els tallers són pràctics i permeten avançar al propi ritme, incloent aspectes com el dibuix, el disseny, el modelatge i els acabats finals.

Presentació revista ARTS, edició 57 a càrrec de Divina Drudis i Fina Masip

Dissabte 18 de maig – 20 h
Sala dels Arcs del Castell de Maldà

Presentació revista ARTS, edició 57 a càrrec de Divina Drudis i Fina Masip a la Sala dels Arcs del Castell de Maldà.

Aquesta revista, editada en el si del Cercle de Belles Arts de Lleida compta amb 30 anys d’història i la publicació de 57 números.

En aquest acte de presentació del número de la revista, compra amb un Tema dedicat a Maldant la Pedra.

Revista Arts

Concert I FRATELLI la STRADA

Dissabte 18 de maig – 22 h
Sala d’actes del Castell de Maldà

El Concert de Fratelli La Strada és un espectacle musical que ens porta a través del temps, explorant melodies emblemàtiques i anècdotes. Els talentosos artistes ens conviden a un viatge inoblidable per la primera meitat del segle XX.