Maldant La Pedra 2021
En la seva primera edició, el festival va aplegar cinc artistes destacats del món de l’escultura que, al llarg d’una setmana, van treballar amb total llibertat creativa les diferents pedres que van escollir. A més, també es van celebrar tot un seguit d’activitats paral·leles amb l’escultura en pedra com a fil conductor.
Programa 2021:
- Participació dels artistes Nacho Culleré, Normar Guixé, Noemí Palacios, Marta Pruna i Kim Schmitz, que van crear, al llarg del camí de Sant Joan, diferents escultures en pedra.
- Celebració d’un taller d’escultura en pedra per a infants dirigit pel reconegut artista picapedrer Feliu Martín.
- Inauguració d’una exposició d’escultures en pedra al Bar Centro de Maldà.
- Concert sobre els somnis “Les Yeux Fermés” a la llum de la lluna a càrrec de l’arpista Berta Piugdemasa.
- Conferència amb el títol “Camí de vida”, a càrrec de l’escultora Marta Pruna.
Artistes convidats
Nacho Culleré
Des de ben jove, es dedica a l’escultura i al disseny en tot tipus de materials. Restaurador d’antiguitats, de mobiliari, d’obres d’art, de monuments… Combina la seva activitat creativa amb la docència en les disciplines d’escultura, disseny i restauració. Bon coneixedor dels nous materials i les noves tecnologies, que sovint aplica a les seves creacions.
Ha realitzat nombroses exposicions a diferents poblacions del nostre territori i també a Barcelona. El seu nom apareix en diverses publicacions relacionades amb l’escultura i la seva obra es pot trobar en diferents indrets de Mollerussa, Rialp, Golmés i Lleida.
“Ànimes”
Simbolisme relacionat entre els antics pobladors íbers de la zona i la seva integració en un entorn amb una natura i un paisatge tan característics. L’obra transmet pau i harmonia. Dues formes que es fonen, s’abracen, alhora que es desprenen i s’allunyen.
Nomar Guixé
Artista amb una llarga experiència en les arts plàstiques: escultura, pintura, gravat i ceràmica. La seva obra té un marcat caràcter personal que es mou entre l’abstracció, la metàfora, la poesia i l’estil surrealista.
Treballa l’escultura en pedra. Guixé es declara enemic de la descripció objectiva, de l’academicisme i de la declamació. Per això, cap de les seves obres no té una única lectura. Són peces abstractes, surrealistes, plenes de metàfores enigmàtiques i amb un profund contingut poètic. L’artista ha participat en nombroses exposicions i també en projectes artístics i culturals arreu del territori.
La seva sobtada i recent desaparició ha fet que des de la direcció del festival Maldant la Pedra s’hagi decidit retre-li un homenatge i un sentit record dins dels actes de la present edició de 2022.
“Moai”
En aquesta reinterpretació de la figura d’un “Moai” que recorda els que podem trobar a l’Illa de Pàsqua, l’autor ha volgut retre un homenatge a les antigues civilitzacions i cultures escampades arreu del món. Jugant amb les textures, s’han incorporat dotze bales de vidre de colors diferents. El número 12 és un número màgic que l’autor s’estima més no explicar per tal que cadascú ho interpreti com vulgui.
Noemí Palacios
És escultora i professora de cursos d’especialització en la talla de pedra a l’escola superior d’arts plàstiques i disseny EADPG Pau Gargallo de Badalona. Amb més de vint anys d’experiència en l’ofici de l’escultura en pedra, ha participat en nombrosos simposis internacionals a tot el món.
La seva obra monumental la podem trobar a França, Itàlia, EUA, Canadà, República Txeca, Brasil… entre altres països. També podem trobar obres seves a Lleó, Gijón, Almeria i Lleida. Actualment compagina la docència amb la realització d’obra personal, participant en nombroses fires internacionals d’art contemporani. Ha rebut nombrosos premis internacionals i guardons.
“Llums des de l’oblit”
És un homenatge al món rural, fent èmfasi en el despoblament del camp i la resistència a morir dels pobles de la comarca. Una mena de mapa abstracte on es van traçant camins amb les petites petjades de les diferents civilitzacions que han poblat aquestes contrades. Cada població viva, està representada per un punt amb pa d’or que simbolitza la llum que no s’apaga. L’autora ha volgut mantenir les formes originàries de la pedra com una mostra de respecte cap a la natura.
Marta Pruna
Escultora licenciada en Belles Arts amb una dilatada experiència acadèmica a l’estranger. Ha realitzat nombrosos simposis per Àsia i Europa, així com diferents exposicions continuades a nivell nacional i internacional. Compta amb diferents premis i la seva obra es pot trobar en nombroses col·leccions privades i fundacions.
Des de l’any 2015, crea el seu “Camí dels 7 Sentits” i el Museu Pruna, un recorregut on ha anat integrant unes vint-i-cinc obres dins el paisatge. Respectuosa amb la natura i l’entorn, analitza cada plec, cada forma de la roca, per treure’n tota la seva energia.
“Deorum”
Es tracta d’una obra que segueix la línea d’interacció amb la natura que l’autora manté en les seves creacions. Marcades per un profund respecte, la Marta analitza la pedra per esbrinar què li diu. Aleshores és quan ella li dóna sentit amb unes formes que, igual que fa la natura, pretenen sorprendre’ns quan ens topem amb ella.
La Marta comenta sobre la pedra que va escollir: «Del pedrot m’hi vaig enamorar amb la seva forma cantelluda. Ja ho vaig veure fa anys en la meva primera visita i des de llavors es gesta al meu cervell, només cal tot l’ abocament d’energia, que no és poca». “Deorum”, el Genitiu dels Deus, es qüestiona, amb molt silenci, la meravellosa relació que els éssers humans teníem amb els déus fa milers d’anys.
Kim Schmitz
Nascut a Alemanya, la seva família es va traslladar a Ivars d’Urgell, on resideix actualment. Durant els seus estudis a l’Escola Massana, fou quan va descobrir la seva passió per l’escultura, amb una seva tendència cap a l’abstracció i on la síntesi de la forma, les línies suaus, però contundents alhora, marcarien el seu estil artístic. Combina l’escultura en pedra amb la fusteria. Li agrada la calma de la pedra, la tenacitat del ferro, la calidesa de la fusta. La seva obra parla dels cicles de la vida, el dualisme dels pensaments i de la matèria.
Ha participat en projectes, com a tècnic d’escultura monumental, a Taiwan, Xina, Estònia, Polònia i Letònia. Sovint, duu a terme exposicions junt amb els seus germans, també artistes.
“Miró I”
Es tracta d’una obra oberta a la interpretació de cadascú. L’escultura vol fusionar un element arquitectònic i un òs fossilitzat, com un homenatge a les civilitzacions que han viscut en aquesta zona. Una recerca de l’harmonia i la suavitat del territori, en un afany per integrar-se amb l’entorn i la natura.
Activitats paral·leles
Exposició fotogràfica de Michell Rivas Canal
Nascut a Veneçuela, és comunicador social especialista en audiovisual però es va enfocar a la Direcció de Fotografia (Cinematograpfer).
“M’atreia la idea de no saber si anava a veure pintura, escultura o una retrospectiva de trastos diversos. “Un sempre hauria d’acudir a les exposicions així, per atzar, amb absoluta ignorància. Algú ens vol mostrar alguna cosa: això és l’únic que importa”. Amélie Nothomb.
Tenir l’oportunitat de documentar el procés de treball d’aquests 5 escultors i el muntatge del festival Maldant la Pedra; em va donar l’oportunitat de congelar l’escultor en acció i em va fer reflexionar sobre el treball ardu que exerceix, la paciència, per donar-li forma a una idea o sentiment. Em van portar a apreciar-ne la connexió humana amb el material i la natura que els envolta.
Taller per a nens amb Feliu Martín
Feliu Martín és la tercera generació de mestres artesans picapedrers d’una família amb més de 90 anys d’ofici dedicats a donar forma i vida a la pedra.
La seva llarga experiència al capdavant del taller de picapedrers de la Sagrada Família de Barcelona, li va permetre submergir-se en el fascinant món de la filosofia de Gaudí i la seva complexa geometria basada en les formes de la natura, font d’inspiració per a les seves obres.
Profund coneixedor de les diferents tipologies de pedra, ha viatjat per tot el món en recerca de nobles materials per a realitzar les seves creacions, escultures i dissenys.
Concert de Berta Puigdemasa
Arpa, Pedra i Escultura. “Les Yeux Fermés”. Concert sobre els somnis