Programa d’activitats 2022

Diumenge 5 de juny – 19 h

Homenatge a Nomar Guixé a càrrec de Damià Vicens.

Del 6 al 12 de juny

Intervenció artística a la pedra al turó de Sant Joan de Maldanell a càrrec de:
Núria Carreras, Jaime de Córdoba, Emma Regada, Erik Schmitz i Ingrid Tost.

Divendres 10 de juny – De 18 a 20.30 h

Taller “L’ofici de picapedrer per a petits” al pati del castell.
A càrrec de Feliu Martín.
> pedresponent.cat

Dissabte 11 de juny – 22 h

Concert a càrrec de la mezzosoprano Marisa Martins, acompanyada per la guitarra de Jaume Torrent.
Sala dels Arcs al castell de Maldà.
> Veure Programa “Cordes de Dona”
> Marisa Martins
– mezzosoprano
> Jaume Torrent
– guitarra

Diumenge 12 de juny – 9.30 h

Ruta guiada a peu. De les roques medievals a l’escultura contemporània de Maldant la Pedra.

Diumenge 12 de juny – 12 h

Performance a càrrec d’Emma Regada a Sant Joan de Maldanell.
> emmaregada.com

Del 4 al 26 de juny

Exposició de Feliu Martín al castell de Maldà.
> pedresponent.cat

Dimecres 22 de juny – 19.30 h

Projecció documental i presentació del llibre “Pedres plenes de vida” al Centre Cultural de Maldà.
Autors: Jaume Ramon Solé, Miquel Ramon Roig, Jordi Geribert Torrelles i Ramon Franquesa.

Dates a determinar
  • Taula rodona “Dialegs sobre la pedra”.
  • Taller de construcció de murs de pedra seca.

Artistes convidats

Núria Carreras

Nascuda a Bilbao però d’orígens cordovesos, va passar la seva infància i adolescència a Còrdova, on es va graduar en Restauració el 1994. Amb aquestes bases artístiques, va emprendre aquell mateix any un nou camí personal i artístic a Barcelona on va seguir ampliant coneixements escultòrics a diferents escoles i tallers entre els quals destaquen el de Mariano Andrés Vilella i el de Noemí Palacios. Ha exercit de professora de modelatge de figura humana per adults i ha participat a simposis de pedra, concursos d’escultura i nombroses exposicions a Espanya i França. Actualment continua aprofundint en l’apassionant món de la talla en pedra al seu propi taller a Terrassa (Barcelona).

Té obra repartida entre Còrdova, Barcelona, Holanda, Suïssa, el sud de França i París.

«Proposo un camí interior de calma, d’atemporalitat com la mateixa pedra, de perspectiva, de gaudi del moment present i de revalorització de l’essència; les relacions entre éssers vius i el planeta que habitem. 
La pedra és el meu llenguatge plàstic. Ella em permet materialitzar-me i alhora em connecta amb l’energia encara no materialitzada. Aquesta forma tan física de treballar, m’uneix al meu cos alhora que eleva el meu esperit. És un binomi meravellós en el qual simplement «sóc». 


La necessitat de corporeïtat es tradueix en torsos com tòtems, de quietud i solidesa, però també de tendresa i presència. I de rostres com ponts, on connecta amb l’altre, en la diversitat d’éssers i formes, diversitat de vides, de races, de cultures… Perquè a la fi, tots i tot som el mateix; la vida vibrant entre la matèria i l’energia d’aquest planeta que habitem, i que tanmateix, ens habita».

Més info

Jaime de Córdoba

L’artista barceloní és professor d’escultura i dibuix a la Universitat de Barcelona, activitat que compagina amb les seves exposicions habituals en diferents galeries, com Anquin’s a Reus o Esther Montoriol i Flamicell Art Contemporary a la ciutat comtal.

Ha treballat en nombrosos projectes relacionats amb l’escultura arreu de l’estat i col·labora amb diferents estudis d’arquitectura com Guillermo Bañares i Ventura Valcarce.

A nivell expositiu, al marge de Catalunya, també ha mostrat les seves obres en diferents localitats dels Països Baixos, Bèlgica i Corea de Sud. Ha rebut nombrosos guardons pels seus treballs en escultura, pintura i dibuix.

Més info

Emma Regada

Escultora nascuda en terres Andorranes.
 Treballa els materials de la muntanya; fusta, pedra i ferro, amb els que li agrada crear sinèrgies, jugant amb la geometria i les formes corbes.

Actualment treballa en el seu taller d’Andorra fent escultures, decoració i direcció artística, mentre ho compagina amb classes a l’escola d’art i a particulars.

Forma part del col·lectiu artístic La Xarranca.

Li encanta experimentar, compartir i aprendre. Els nous reptes l’apassionen i participar a Maldant la Pedra n’és un. Treballar a l’exterior, compartir el procés amb la gent del poble i conèixer nous artistes li sembla emocionant.

Més info

Erik Schmitz

Nascut a Alemanya i crescut a la plana de Lleida.

Principalment especialitzat en l’escultura, tot i que durant els seus estudis, en un intercanvi amb la UNAM, a Ciutat de Mèxic, va aprendre les tècniques del gravat i de l’estampació, i que posteriorment va seguir desenvolupant en beques al CIEC de Galícia o Alfara Studio a Salamanca.

Un cop graduat a la UB amb matrícula d’honor pel projecte Loxodonta al 2016, va continuar formant-se a l’escola Joso de Barcelona, per consolidar les tècniques de dibuix. El 2017 torna a Ponent per formar-se com a tècnic superior d’escultura aplicada a l’espectacle i en projectes i direcció d’obres de decoració a l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega.

Paral·lelament, ha participat en nombrosos festivals d’art, convocatòries, exposicions i encàrrecs per a l’espai públic arreu de les comarques de Lleida, per Catalunya, Espanya i Europa.

Conceb l’art com a mitjà per a comunicar-se i manifestar pensaments. La creativitat és una via intuïtiva, subtil i suggeridora entre l’artista i l’espectador-receptor. Prioritza que l’observador de tot context rebi i s’identifiqui amb l’obra, per aquest motiu, la figuració sovint és la clau, així com la recontextualització d’objectes i materials d’ús comú. Amb la temàtica, el contrast i el gran format vol trencar amb la quotidianitat, les rutines contemporànies i els estigmes establerts, alhora que oferir un respir que pugui donar lloc a la reflexió, conscienciació i que aquest doni pas a una millor convivència.

Més info

Ingrid Tost

L’Ingrid és i viu a les Garrigues. Actualment, treballa en el món de les arts plàstiques, donant classes de dibuix i pintura, art teràpia, creant obres en pintura, murals, retrats i escultura.

La seva formació en el món de la pedra natural prové de la seva etapa a l’INS Mollerussa, des de la part més teòrica, la tecnològica i fins la tècnica manual i més artesana. Ha portat aquesta formació cap a la seva vessant més artística.

Sempre s’ha vist atreta per la pedra i l’escultura, gaudint ara molt de l’experiència de poder unir totes dues en les seves creacions.

Ha fet alguna exposició a la localitat del Soleràs. El 2021 s’hi va fer una primera mostra d’artistes on també hi va participar.

Més info

Activitats paral·leles

Taller “L’ofici de picapedrer per a petits” a càrrec de Feliu Martín

Divendres 10 de juny – De 18 a 20.30 h
Pati del castell de Maldà

Feliu Martín va aprendre l’ofici del seu pare i del seu avi a la Floresta (Lleida), per vocació, basant-se en la pràctica del dia a dia, l’empirisme. Porta ja més de 26 anys donant forma i vida a les pedres. Durant 16, ha estat exercint de responsable en cap de l’equip de picapedrers del temple de la Sagrada Família de Barcelona, on també va ser assessor del temple en tot el que fa relació amb la pedra, viatjant per tot el món a la recerca dels millors materials petris per continuar aquesta obra magna.

Sent predilecció per la docència i la divulgació del seu noble ofici. Ha participat com a professor en diverses escoles taller, on ha format futurs picapedrers, i en nombroses conferències nacionals i internacionals, així com en múltiples reportatges i entrevistes en televisions d’arreu del món.

Com a reconeixement de la seva trajectòria professional, l’any 2006, la Diputació Provincial de Lleida va distingir la seva firma com la Millor Empresa Familiar de Lleida, i el 2008 va rebre el diploma de Mestre Artesà que concedeix la Generalitat de Catalunya.

Actualment, compagina la feina a la seva empresa, Pedres de Ponent, amb la docència a l’IES Mollerussa en el mòdul de talla en pedra. Aquest centre és el primer institut espanyol autoritzat per titular d’una forma reglada l’alumne en aquest àmbit.

Concert de la mezzosoprano Marisa Martins acompanyada per la guitarra de Jaume Torrent

Dissabte 11 de juny – 22 h
Sala dels Arcs al castell de Maldà

Exposició de Feliu Martín al castell de Maldà

Del 4 al 26 de juny

Feliu Martín, al marge del taller per a nens, en aquesta edició 2022 també exposa la seva obra fruit d’anys d’experiència.

En aquesta extensa trajectòria professional, amb més de 25 anys d’experiència com a picapedrer i mestre picapedrer, ha treballat durant més de 16 anys al temple de la Sagrada Família de Barcelona, primer com a cap del taller dels picapedrers i, posteriorment, com a assessor en tot allò relacionat amb la pedra.

S’ha especialitzat en el camp de la tecnologia aplicada a la pedra
. Realitza disseny per tot tipus de mobiliari urbà, i privat, així com d’espais on la pedra adquireix un valor especial i rellevant. És copropietari, juntament amb la seva família, de l’empresa Pedres de Ponent i, a nivell particular, ha fundat l’empresa PDP Stone Consulting SLU dedicada a l’assessorament en tot allò que fa referència a la pedra.

Es defineix com un picapedrer vocacional que estima el seu ofici. Creu que ser picapedrer és una filosofia de vida. Ha sabut trobar l’equilibri entre l’artesania de l’ofici i la tecnologia, això sí, tenint clar on acaba l’una i comença l’altra.

Projecció documental i presentació del llibre “Pedres plenes de vida”

Dimecres 22 de juny – 19.30 h
Centre Cultural de Maldà

Autors:
Jaume Ramon Solé
Miquel Ramon Roig
Jordi Geribert Torrelles
Ramon Franquesa

“Entre la Pedra i la Paraula”
Capvespre de lectura poètica a Sant Joan de Maldanell

Diumenge 26 de juny

Podeu fer la vostra inscripció a la lectura de poemes per telèfon o email fins al dia 10 de juny